Lamaannus maailmantilanteen vuoksi on ymmärrettävää mutta ei välttämätöntä

Näinä aikoina uutisten seuraaminen ei ole helppoa. Päivittäin saamme kuulla asioita, jotka järkyttävät ja ahdistavat. Jos olo on jo valmiiksikin vaikea, ei ihme jos tekee mieli käpertyä peiton alle piiloon näiltä asioilta.

Selitys löytyy hermostosta

Ihmisten hermosto on itse asiassa viritetty toimimaan juuri näin: Vaaran uhatessa päällimmäiset vaihtoehdot ovat taisteleminen, pakeneminen ja lamaantuminen.

Kun vaara ei suoraan kosketa omaa elämää, vaan leijuu tulevaisuuden uhkakuvina ja ahdistuksena, näistä kolmesta lamaantuminen on usein todennäköisintä.

Lamaannukseen ei kuitenkaan tarvitse alistua.

Vaali turvaa ja opettele kohtaamaan tunteita

Vaikeiden tunteiden kanssa selviytyminen vaatii sekä turvan tunteen palauttamista kehoon ja mieleen että tunteiden kohtaamista ja käsittelyä.

Se, miten nämä asiat omassa elämässä toteutuvat, on yksilöllistä. Tässä muutamia esimerkkejä, joista voi olla apua turvan tunteen vahvistamisessa:

  • Hakeudu fyysisesti paikkaan, joka tuntuu turvalliselta ja levolliselta. Ehkä se on oma sohvannurkka, viltti ja kuppi teetä, tai ehkä jokin paikka luonnossa kaukana hälinästä.
  • Vietä aikaa läheisten kanssa, juttele ystävälle. Positiivinen vuorovaikutus ihmisten kanssa auttaa pois lamaannuksesta ja kohti turvaa ja tasapainoa.
  • Turvamusiikki. Mikä musiikki lohduttaa, tuo turvaa tai antaa voimaa? Hyödynnä sitä.

Tunteiden kohtaaminen on oma lukunsa, jossa siinäkin on monta tasoa. Osaatko nimetä tunteitasi? Löydätkö ahdistuksen takaa esimerkiksi surua, pelkoa tai vihaa? Huomaatko, miten kehosi reagoi tunteisiin?

Lamaannuksesta toimintaan

Kun tunteille on tilaa ja niitä kykenee kohtaamaan, ne alkavat toimia johdattajina ja opettajina sen sijaan, että ne hukuttavat alleen. Ja mitä paremmin osaamme kuunnella, sitä paremmin pysymme toimintakykyisinä myös silloin, kun maailma tuntuu kaoottiselta.

Ja sitä tarvitaan! Toimintakykyä, kohtaamista ja läsnäoloa. Vain sieltä käsin syntyy uutta ja rakentavaa.

Näissäkin asioissa voin auttaa, jos tuntuu että omat keinot eivät riitä. Puolen tunnin tutustumiset ovat maksuttomia, ja onnistuvat myös etänä. Niissä voidaan yhdessä miettiä millaista apua voisin tilanteeseesi tarjota. Maksuton myös tarkoittaa täysin maksutonta, ilman sitoumuksia.

Voit varata ajan varauskalenterista tai kysellä aikoja viestillä osoitteesta anni@savelkulku.fi.

Musiikkiterapeuttina autan masentuneita, ahdistuneita ja uupuneita, kun elämä tuntuu pelkältä selviytymiseltä eivätkä sanat riitä. Tunnistatko itsesi?

Kuvaaja: Mabel Amber: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/133682/