Mitä oikeastaan tarkoitetaan mielenterveysongelmista parantumisella?
Terveydenhuollossa potilaille asetetaan diagnoosit ja tarjotaan niihin sopivia hoitoja, kuten terapiaa. Sanalla potilas on kuitenkin tietynlainen kaiku.
Jos ihmistä kohdellaan potilaana, millaisin silmin hänet nähdään? Nähdäänkö ihminen vai diagnoosi?
Monesti jos on pitkään kärsinyt mielenterveysongelmista, ja etenkin jos tie terapiaan tai avun piiriin ylipäätään on ollut pitkä, sitä on alkanut itsekin sisäistää potilaan roolin. Sen, että on jotenkin rikkinäinen tai viallinen.
Onko terapiaan tulijalla silloin toivoa?
Ei kukaan ole pohjimmiltaan rikkinäinen
Oma koulutusterapeuttini sanoi kerran, että yksi terapeutin tärkeimmistä tehtävistä on antaa asiakkaalle toivoa.
Ajattelen, ettei terapiaan tulla parannettavaksi tai korjattavaksi. Ei minun tehtäväni terapeuttina ole korjata ketään.
Ymmärrän kyllä, jos sinäkin tai läheisesi kuuluu niihin, jotka ajattelevat olevansa rikki.
Asiakkaani ovat kuitenkin usein oivaltaneet, että se ei olekaan niin. Se, että voi huonosti, että tee ihmisestä rikkinäistä tai kelpaamatonta.
Siksi haluan tarjota toisen näkökulman. Haluan ennemmin auttaa löytämään uskon siihen, että kaikista vaikeuksista huolimatta asiakas on arvokas ja ainutlaatuinen. Että on mahdollista päästä eteenpäin ja rakentaa itselleen parempi tulevaisuus.
Pitää yllä sitä toivoa. Tai sanoisinko uskoa, sillä jos johonkin uskon niin tähän.
Haluaisitko jutella?
Jos kaipaat kuulijaa, terapeuttia tai valmentajaa, joka ei yritä korjata vaan auttaa vahvistamaan sitä, mikä sinussa on valmiiksi hyvää ja arvokasta, jutellaanko?
Maksuttoman puolen tunnin tutustumisajan voit varata ajanvarauskalenterista, tai ottaa yhteyttä suoraan anni@savelkulku.fi. Tutustuminen onnistuu myös etänä.
Musiikkiterapeuttina autan masentuneita, ahdistuneita ja uupuneita, kun elämä tuntuu pelkältä selviytymiseltä eivätkä sanat riitä. Tunnistatko itsesi?
Kuva: Vince Fleming / Unsplash