Miten luottaa ihmisiin, kun perusturvallisuus on järkkynyt?
Trauman seurauksena on tavallista, että luottamus muihin ihmisiin heikkenee. Jos on tullut satutetuksi ja petetyksi, on luonnollista suhtautua varauksella muihin.
Sitä saattaa olla vetäytynyt ja varovainen, ja muihin turvautuminen muuttuu miltei mahdottomaksi. Yksin pärjäämisen tarve korostuu.
Keho pyrkii pitämään sinut turvassa
Kyse on myös fysiologisista prosesseista: Trauma vaikuttaa autonomisen hermoston toimintaan, ja kehon sisäiset uhan signaalit herkistyvät. Uhan tunne jää päälle, ja se aktivoituu myös tilanteissa, jotka oikeasti ovatkin turvallisia.
Kaikki tämä tapahtuu automaattisesti, kun koettu trauma on liian voimakasta tai pitkäkestoista siedettäväksi, eikä kokemuksille ole ollut tilaa tulla käsitellyksi.
Keho pyrkii pitämään sinut turvassa, mutta lopputuloksena trauma siis aiheuttaa helposti luottamuspulaa muihin ihmisiin.
Trauman hoitaminen vaatii kuitenkin vuorovaikutusta. Turvallista, korjaavaa yhteyttä muihin ihmisiin. Kuinka se on mahdollista, jos luottamus on rikki ja muille uskoutuminen on ylivoimaista?
Vuorovaikutus on muutakin kuin keskustelua…
Kaikilla koulutetuilla terapeuteilla on tietenkin koulutuksen ja kokemuksen tuoma osaaminen luoda turvaa ja luottamusta terapiasuhteessa.
Musiikkiterapeuttina koen, että minulla on kuitenkin ässä hihassa. Musiikki tuo terapiasuhteeseen turvaa ja luottamusta silloinkin, kun keskustelu ei etene ja kehon hätätila lamaannuttaa vuorovaikutuksen.
Trauman hoitaminen helpottuu musiikin avulla
Musiikilla voidaan luoda esimerkiksi tunnelmia, jotka auttavat kannattelemaan vaikeita tunteita. Turvallisuus ja luottamus soivat musiikissa.
On myös mahdollista kuunnella musiikissa kuuluvia vaikeitakin tunteita niin, että niitä voi tarkastella hieman etäämpää. Siten, ettei niiden kohtaaminen ole itselle ylivoimaista.
Musiikkiterapiassa voidaan myös soittaa yhdessä, oli asiakkaalla kokemusta soittamisesta tai ei. Yhteinen rytmi ja musiikillinen tekeminen luovat yhteyttä ja korjaavat sitä, mikä vuorovaikutuksessa on joskus mennyt rikki.
Eräs asiakkaani sanoikin ensimmäistä kertaa yhteistä soittamista kokeiltuaan: ”Tuli ihan sellainen olo, että kuulit minua!”
Kuulenhan minä. Oli sanoja tai ei.
Jos mikään tästä koskettaa sinua, tai ehkä läheisiäsi, rohkaisen lämpimästi olemaan yhteydessä. Täältä voit lukea lisää musiikkiterapiasta.
Musiikkiterapeuttina autan masentuneita, ahdistuneita ja uupuneita, kun elämä tuntuu pelkältä selviytymiseltä eivätkä sanat riitä. Tunnistatko itsesi?