Kun vieläkin hävettää – Miten päästä yli menneistä mokista

Muistatko sen mokan, jonka teit vuosia sitten, ja jota muistellessa vieläkin hävettää? Jota ajatellessa tekee edelleen mieli painua maan alle.

Kun nyt vuosia myöhemmin se tilanne palaa mieleen, saatat harmitella miten saatoitkin toimia niin typerästi. Vaikka et ajattelekaan asiaa enää niin usein, se saattaa silti vaikuttaa siihen miten toimit muiden ihmisten seurassa, etenkin jos he olivat silloin paikalla. Samankaltainen tilannekin saattaa laukaista ahdistusta tai saada sinut vaikenemaan ettet vaan möläyttäisi mitään.

Annatko menneen määritellä sinua?

Eräällä ystävälläni on tapana murehtia menneitä mokiaan. Hän kertoi, että häpeää herättävät teot ja sanat tuntuvat kuin polttomerkiltä: Ne määrittelevät häntä tavalla, joka tuntuu vielä vuosienkin jälkeen.

Kerran hän oli kutsunut kavereita koolle, kun yksi ystävä soitti ja pyysi seuraa syntymäpäiväkseen. Ravintolapöytä oli jo varattu isolle porukalle, ja synttärisankari kutsuttiin mukaan. Illan aikana sankarin juhlapäivä kuitenkin unohtui, eikä ystäväni huomannut ottaa sitä mitenkään esille.

Illan päätteeksi ystäväni saattoi synttärisankaria junalle, kun tämä puhkesi itkemään sitä, että kukaan ei ollut onnitellut tai huomioinut hänen juhlapäiväänsä millään tavalla. Voit varmaan kuvitella miten noloa se ystävälleni oli.

Hiljattain ystäväni oli tunnustanut tälle syntymäpäiviään silloin viettäneelle, että häpeää vieläkin tuota tunarointia yli viidentoista vuoden takaa.

Arvaa, muistiko ystävä tilannetta lainkaan?

No ei muistanut.

Aika antaa itselle anteeksi

On helppo ruoskia itseään virheistä paljon pahemmin ja kauemmin kuin kukaan muu. Kokemukseni mukaan ne kamalimmatkaan mokat eivät yleensä ole toiselle osapuolelle lainkaan niin vakavia kuin luulet.

Monesti vaikeinta onkin lakata murehtimasta sitä, millaiseksi virheiden tekeminen tai toisen ihmisen tahaton loukkaaminen saa meidät tuntemaan itsemme. Pystytkö antamaan itsellesi anteeksi?

Seuraavan harjoituksen avulla voit etsiä myötätuntoa itseäsi kohtaan.

Näin helpotat menneiden murehtimista

Ota mukava asento, jossa voit istua tai seisoa ryhdikkäästi molemmat jalat lattialla. Sulje silmäsi, jos se tuntuu hyvältä.

Kuuntele hetki hengitystäsi ja anna olosi rauhoittua, tunnustellen kehosi liikettä hengityksen mukana.

Hengitä sisään ja sano itsellesi mielessäsi: Minä riitän. Hengitä rauhallisesti ulos.

Seuraavalla sisäänhengityksellä sano itsellesi: Tein parhaani.

Kolmannella sisäänhengityksellä sano itsellesi: Voin antaa itselleni anteeksi.

Hengitä vielä hetki rauhallisesti ja kuulostele oloasi ennen kuin lopetat harjoituksen.

Yhden harjoituskerran jälkeen et ehkä vielä hehku rakkautta itseäsi kohtaan, mutta kun toistat harjoitusta useammin, aina kun tarvitset myötätuntoa ja lempeyttä, olet hyvää vauhtia matkalla kohti tasapainoisempaa ja rauhallisempaa mieltä.

Kokeile myös liittää harjoitukseen rauhallista ja sinua miellyttävää musiikkia. Mitä huomaat?

Musiikkiterapeuttina autan uupuneita, ahdistuneita sekä masentuneita, jotka kaipaavat kevyempää oloa ja lisää itseluottamusta. Tunnistatko itsesi?